
Andrei P.
15 oct. 2024
În 1925, Victor Lustig, un șarlatan cu alură aristocratică și abilități impecabile de orator, a pus la cale una dintre cele mai îndrăznețe escrocherii din istorie: vânzarea Turnului Eiffel. După ce a ajuns la Paris și a observat discuțiile din presa vremii despre întreținerea costisitoare a turnului, Lustig a avut o idee ingenioasă. Pretinzând a fi un oficial guvernamental, le-a prezentat unor afaceriști „planul secret” de demolare a turnului, promițându-le acestora exclusivitatea asupra celor 7.300 de tone de fier pentru un preț considerabil. Șarmul lui Lustig și o poveste atent construită l-au convins pe unul dintre acești afaceriști să „cumpere” monumentul, Lustig plecând apoi cu banii înainte de a fi prins. Această îndrăzneață escrocherie l-a consacrat drept unul dintre cei mai mari șarlatani ai timpului său, iar „vânzarea” Turnului Eiffel a rămas în istorie drept un exemplu de înșelătorie fără precedent, menită să arate până unde pot ajunge imaginația și îndrăzneala unui escroc de geniu.
Ca și în cazul altor infractori de carieră, lăcomia a fost cea care l-a ruinat. A fost implicat într-o operațiune de falsificare a bancnotelor atât de vastă, încât a reușit să zdruncine economia Americii. Lustig a reușit să încalce legea până la 28 septembrie 1935. În acea seară, agentul FBI G. K. Fireston i-a dat semnalul colegului său Fred Gruber. Cei doi s-au urcat în mașină și l-au „fugărit” pe conte pe nouă străzi. În cele din urmă, agenții federali și-au scos armele. Escrocul era încolțit. Potrivit Pitssburg Post-Gazzette, Lustig le-a spus celor care l-au prins: „Ei bine, băieți, aici sunt”.
Victor Lustvig a fost arestat, iar un judecător din New York l-a condamnat la 20 de ani de închisoare, potrivit smithsonianmag.com.
A murit doi ani mai târziu, în închisoarea Alcatraz, din cauza unei pneumonii.
În închisoare, le-a spus investigatorilor că s-a născut în orașul austro-ungar Hostinné, la 4 ianuarie 1890. Orășelul era dispus în jurul unui turn baroc cu ceas și se află în umbra munților Krkonoše, regiune care face acum parte din Republica Cehă. Înainte să fie încarcerat. Lustig se lăuda că tatăl lui, Ludwig, a fost primarul orașului, însă în închisoare a mărturist că părinții lui erau „cei mai săraci țărani” și că l-au crescut într-o casă macabră, făcută din piatră. Victor Lustig susținea că fura pentru a putea supraviețui, dar doar de la cei lacomi, bogați și necinstiți.
Lustig a formulat și o listă cu 10 „legi”, pe care orice escroc trebuie să le urmeze:
Ascultă cu răbdare: așa îi ies unui escroc schemele, nu prin vorbă multă; Să nu pari niciodată plictisit;
Așteaptă ca cealaltă persoană să își dezvăluie opiniile politice, apoi fii de acord cu ele;
Lasă cealaltă persoană să își dezvăluie părerile despre religie, apoi îi spui că și tu crezi la fel;
Fă aluzii la sex, dar nu continua dacă cealaltă persoană nu se arată interesată;
Nu discuta niciodată despre boală, decât dacă există un interes special;
Nu te băga în problemele personale ale unei om: până la urmă, îți va povesti el totul de bunăvoie;
Nu te lăuda: lasă să se înțeleagă importanța ta în mod discret;
Nu arăta niciodată neîngrijit;
Nu te îmbăta niciodată.
Lustig ar fi trebuit probabil să mai adauge o regulă: nu îți înșela niciodată iubita! A fost arestat în primăvara anului 1935, în SUA, după ce iubita a decis să se răzbune pe el pentru că l-a prins că o înșală. Femeia s-a dus la poliţie şi a povestit totul cu lux de amănunte: cum şi în ce fel s-au produs înşelătoriile, cine sunt complicii şi mai ales unde se ascunde. Lustig a murit doi ani mai târziu, la 57 de ani, într-o închisoare federală.